2 sierpnia 2020

CUKRZYCA | LECZENIE INSULINOOPORNOŚCI I CUKRZYCY

Leczenie cukrzycy czy insulinooporności rozpoczyna się zazwyczaj od diety oraz redukcji masy ciała. Wskazany jest umiarkowany wysiłek fizyczny. W terapii cukrzycy typu 2 stosuje się leki doustne obniżające poziom cukru. W niektórych przypadkach, gdy nie osiąga się dobrej kontroli glikemii, konieczne jest zastosowanie insuliny.

czytaj dalej

1 sierpnia 2020

CUKRZYCA | INDEKS I ŁADUNEK GLIKEMICZNY

Wiecie już co to jest cukrzyca i insulinooporność. Mam nadzieję, że po przeczytaniu poprzednich artykułów utwierdziliście się w przekonaniu, że najważniejsza jest profilaktyka. Jeśli jednak zmagasz się z insulinoopornością lub masz już zdiagnozowaną cukrzycę to zapewne wiele razy słyszałeś o indeksie glikemicznym. A może potrafisz także rozróżnić indeks od ładunku glikemicznego? Jeśli nie, to nic się nie martw, zaraz się wszystkiego dowiesz.

czytaj dalej

20 czerwca 2020

CUKRZYCA | FAKTY I MITY O CUKRZYCY

Pewnie wielokrotnie w swoim życiu słyszałeś, że nie powinno się jeść tyle słodyczy, bo dostanie się cukrzycy. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się czy faktycznie to prawda? Czy naprawdę cukier jest głównym powodem zachorowania na cukrzycę? Warto przeanalizować fakty i mity na ten temat, by wiedzieć co jest prawdą, a co zwykłą legendą. Zapraszamy do lektury.

czytaj dalej

6 czerwca 2020

CUKRZYCA | WSZYSTKO, CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ

Na naszym blogu znajdziecie już serię wpisów na temat insulinooporności. Dowiedzieliście, się co to tak naprawdę jest, kto jest najbardziej narażony, jakie są objawy i najważniejsze zalecenia w insulinooporności. W jednym z wpisów możecie przeczytać, że insulinooporność jest jedną z bezpośrednich przyczyn powstawania cukrzycy. Zatem, jak to jest z tą cukrzycą? W tym artykule znajdziecie wszystkie najważniejsze wiadomości odnośnie cukrzycy, abyście mogli uświadomić sobie, jak ważne jest niedopuszczenie do rozwoju cukrzycy typu 2. Mamy nadzieję, że ten wpis rozwieje wszelkie Wasze wątpliwości.

czytaj dalej

30 maja 2020

W CZASACH KORONOWIRUSA

Dzisiaj będzie trochę prywaty. Jak nigdy. Ci co mnie znają, wiedzą, że tylko najbliższym mówię, co tak naprawdę sprawia, że czuję się szczęśliwa, co mnie boli, denerwuje, wkurza i sprawia przyjemność. A w czasach kornonawirusa, po raz kolejny w moim życiu, okazało się, na kogo mogę liczyć i kto dobrze mi życzy. Życie weryfikuje. Zapraszam Cię na bloga, gdzie podzielę się z Tobą swoimi przemyślaniami i wnioskami dotyczącymi epidemii COVID-19. Przemyślaniami jako kobieta i jako przedsiębiorca.

czytaj dalej

21 lutego 2020

ZESPÓŁ METABOLICZNY – PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS 2000 KCAL

Nadszedł czas na ostatni post o Zespole Metabolicznym, a w nim... przykładowy gotowy jadłospis 2000kcal! Z poprzednich artykułów wiesz już czym jest Zespół Metaboliczny, jakie kryteria klasyfikują chorych do jego stwierdzenia oraz, że dieta i styl życia mają bardzo duże znaczenie w jego prewencji i leczeniu! Wiesz już też jakie kroki powinieneś podjąć chcąc uchronić się przed zachorowaniem na któreś z zaburzeń klasyfikowanych do Zespołu Metabolicznego. Dzisiaj, na przykładzie gotowego jadłospisu pokażę Ci, jak w prosty sposób wprowadzić zalecenia dietetyczne w życie.

czytaj dalej

20 lutego 2020

ZESPÓŁ METABOLICZNY – ZALECENIA DIETETYCZNE

Z poprzedniego posta wiesz już, czym jest zespół metaboliczny oraz jakie czynniki powodują zwiększone ryzyko jego wystąpienia. Jeśli uważnie przeczytałeś artykuł zdajesz sobie sprawę również z tego, jak bardzo Twój styl życia i sposób w jaki się odżywiasz wpływają na Twoje samopoczucie i stan zdrowia. Twoja dieta może mieć olbrzymie znaczenie nie tylko w leczeniu skutków występowania zespołu metabolicznego, ale także w prewencji poszczególnych zaburzeń pracy organizmu, które wspólnie decydują o jego kondycji i o bardzo poważnych skutkach płynących z zaniedbania swojego zdrowia.

czytaj dalej

18 lutego 2020

ZESPÓŁ METABOLICZNY – CZYNNIKI RYZYKA

Zespół metaboliczny to występowanie więcej niż trzech cech zaburzeń metabolicznych towarzyszących otyłości i upośledzonej pracy gospodarki węglowodanowej. Występowanie zespołu metabolicznego nasila się wraz z upływającym wiekiem, ale także częstość jego występowania zwiększa się z roku na rok, co może być przyczyną starzejącego się społeczeństwa. Co ważne, przyczyna przez którą coraz więcej osób jest diagnozowana pod względem występowania zespołu metabolicznego najczęściej jest nabyta i wynika ze złego trybu życia oraz nieprzestrzegania należytych zasad higieny.

czytaj dalej

17 lutego 2020

SUPLEMENTACJA NA DIECIE ROŚLINNEJ – CO WARTO SUPLEMENTOWAĆ

Redukując lub eliminując całkowicie mięso, a także produkty odzwierzęce ze swojej diety wiele osób zastanawia się nad wspomaganiem swojego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu różnego rodzaju preparatami i suplementami diety.

czytaj dalej

19 stycznia 2020

DIETA DLA CHORYCH JELIT – 1800 KCAL

Dzisiaj na przykładzie jadłospisu chcemy pokazać Ci, że dieta dla chorych jelit może być nie tylko lecznicza, ale również różnorodna, kolorowa i przede wszystkim – bardzo smaczna. Jest to jadłospis dla osoby o zapotrzebowaniu kalorycznym 1800 kcal. Dieta składa się z czterech posiłków – śniadania, obiadu, przekąski i kolacji. Mam nadzieję, że poniższy jadłospis pomoże Ci w lepszym komponowaniu swoich posiłków i nauczy tego, co jeść, aby cieszyły się nie tylko Twoje kubki smakowe, ale również Twoje jelita!

czytaj dalej

19 stycznia 2020

DIETOTERAPIA W CHOROBACH JELIT

Po przeczytaniu dwóch poprzednich postów o objawach w chorobach czynnościowych jelit i o zwiększonych grupach ryzyka zachorowania na te choroby mamy nadzieję, że poczyniłeś już kroki ku zadbaniu o kondycję swoich jelit. Dzisiaj podpowiemy Ci jakie zasady wprowadzić do swojej diety, aby złagodzić dolegliwości jelitowe, zadbać o dobre bakterie zamieszkujące Twoją mikrobiotę, a także aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby w przyszłości.

czytaj dalej

19 stycznia 2020

CZY JESTEŚ NARAŻONY NA CHOROBY JELIT?

Wiesz już, jakie oznaki, które daje Ci Twoje ciało mogą wskazywać na zaburzenia pracy lub wręcz na rozwijającą się chorobę jelitową. Z dzisiejszego posta dowiesz się czy należysz do grupy osób szczególnie narażonych na zaburzenia mikroflory jelitowej. Przekonasz się, że czasami nieświadomie możesz doprowadzać do gorszego samopoczucia Twojego brzucha i do związanych z nim dolegliwości. Ciekawy? Zapraszamy do lektury!

czytaj dalej

19 stycznia 2020

OBJAWY CHORYCH JELIT

Coraz częściej mówi się o tym, że jelita są drugim mózgiem ludzkiego organizmu. Poświęca się im coraz więcej uwagi a także szerzej mówi się o tym, jak ważne jest utrzymanie ich w dobrym zdrowiu i kondycji - i słusznie - JJeśli funkcjonują źle, na zdrowiu podupada całe ciało - nie ma mowy o dobrym samopoczuciu, odporności czy regularnych wizytach w toalecie. Jakie symptomy powinny skłonić nas do poświęcenia większej uwagi zdrowiu naszych jelit?

czytaj dalej

19 stycznia 2020

ZATRZYMYWANIE WODY W ORGANIZMIE

Zacznijmy od tego, że każdy organizm ma inne tendencje do zatrzymywania wody w trakcie trwania upałów – niektórzy potrafią przybrać na wadze nawet kilka kilogramów, a innych ten problem wcale nie dotyczy. Wszystko zależy od naszych predyspozycji do gromadzenia wody w organizmie, na które nie mamy wpływu, ALE jest kilka rzeczy o które możemy zadbać, chcąc pozbyć się nadmiaru zgromadzonej w organizmie wody.

czytaj dalej

19 stycznia 2020

JAK PRODUKOWAĆ MNIEJ ŚMIECI?

Zmiany klimatyczne są dzisiaj faktem. Coraz częściej obserwujemy to, ile złego dla naszej planety przynosi czasami lekkomyślna i nieprzemyślana działalność człowieka – coroczna fala upałów, katastrofy klimatyczne, zaśmiecanie lasów i innych terenów naturalnych, niszczenie naturalnego środowiska pod hodowle zwierząt przeznaczonych do produkcji mięsa… Można tak wymieniać bez końca! Naszym dzisiejszym celem jest udowodnienie Ci, że i Ty - dokonując codziennych wyborów żywieniowych - możesz przyczynić się do tego, aby pomóc naszej planecie w zachowaniu swojego naturalnego piękna i zadbać o to, abyśmy mogli żyć z nią w zgodzie.

czytaj dalej

19 stycznia 2020

CUKIER – TWÓJ NAJWIĘKSZY WRÓG?

Powszechnie mówi się o tym, jak bardzo zły wpływ na nasze zdrowie i sylwetkę ma cukier – nie bez powodu jest nazywany białą śmiercią XXI wieku! To prawda – jego nadmiar w diecie przyczynia się do problemów z gospodarką węglowodanową w naszym organizmie, co w konsekwencji prowadzi do zwiększonego ryzyka zapadalności na takie choroby jak cukrzyca czy insulinooporność. Coraz częściej mówi się także o wpływie cukru na zwiększone ryzyko zapadalności na nowotwory, choroby układu krążenia czy na pogorszenie pracy mózgu. Jednak, czy powinniśmy zupełnie wyrzucić go z naszej diety?

czytaj dalej

19 stycznia 2020

DLACZEGO WARTO JEŚĆ JAJKA?

Dzisiaj o tym, jakie wartości zdrowotne niesie ze sobą jedzenie jajek 🍳 Nie od dzisiaj krążą plotki o tym, jakie niebezpieczeństwo niesie ze sobą ich regularne spożycie - czy rzeczywiście tak jest? Czy jajka podnoszą nam cholesterol i zwiększają ryzyko chorób krążenia? Czy poza wysoką smakowitością nie wnoszą do naszej diety innych korzyści?

czytaj dalej

8 stycznia 2020

PODSTAWOWE ZASADY W WALCE Z PRZEZIĘBIENIEM

Zimą szczególnie często narzekamy na pogorszone samopoczucie i osłabienie - nic dziwnego, ponieważ to właśnie ten okres naraża nas na zwiększoną zachorowalność na grypę i przeziębienie. Warto więc zwrócić uwagę na to, aby dieta była bogata w składniki odżywcze, które mogą bronić nas przed zarazkami i skutecznie zwiększać odporność organizmu. Dzisiaj podzielimy się z Tobą podstawowymi zasadami, których przestrzeganie w przeziębieniu jest niezwykle ważne.

czytaj dalej

22 grudnia 2019

ZDROWA TARCZYCA – JADŁOSPIS 1600 KCAL

Jest i on - ostatni post z serii Zdrowa Tarczyca, a w nim 👉 Przykładowy jadłospis dla zdrowej tarczycy dla osoby o zapotrzebowaniu energetycznym 1600 kcal 👈 Jest to kaloryka dla osoby o raczej siedzącym trybie życia – sprawdzi się świetnie u osób, które większość dnia spędzają za biurkiem 📚 Jeśli wiesz, że Twoje zapotrzebowanie jest wyższe niż 1600 kcal – śmiało możesz zainspirować się poniższymi przepisami, zmieniając tylko gramaturę poszczególnych składników.

czytaj dalej

22 grudnia 2019

ZDROWA TARCZYCA – ZALECENIA ŻYWIENIOWE

Jeśli poprzedni post dał Ci wiele do myślenia na temat stanu zdrowia Twojej tarczycy, masz stwierdzoną chorobę tego narządu lub chcesz zrobić wszystko co w Twojej mocy, aby zminimalizować ryzyko zachorowania – ten post jest dla Ciebie 🤗 Dzisiaj powiemy sobie, jakie założenia żywieniowe powinna wdrożyć w życie każda osoba chcąca zadbać o swoją tarczycę.

czytaj dalej

22 grudnia 2019

ZDROWA TARCZYCA – KIEDY WARTO SIĘ ZBADAĆ?

☝️ Z poprzedniego posta wiesz już, jakie są najczęściej spotykane choroby tarczycy oraz czym różni się niedoczynność od nadczynności tego narządu. ☝️ Wiesz już także, że choroba Hashimoto nie równa się niedoczynności, jednak we wszystkich wspomnianych zaburzeniach pracy tarczycy niezwykle ważny jest odpowiedni styl życia i zdrowa dieta. Dzisiaj dowiesz się, jakie objawy mogą wskazywać na nieprawidłową pracę gruczołu tarczowego oraz co powinno skłonić Cię do wizyty u lekarza-endokrynologa.

czytaj dalej

22 grudnia 2019

ZDROWA TARCZYCA – CZYM SĄ ZABURZENIA PRACY TARCZYCY?

Dzisiaj słów kilka o tarczycy i o chorobach, które coraz częściej dotykają nas ze względu na zaburzoną pracę tego niezwykle ważnego dla nas narządu.

czytaj dalej

22 grudnia 2019

INSULINOOPORNOŚĆ – JADŁOSPIS 1800 KCAL

Przed nami ostatni post z serii o insulinooporności 🤓 Dzisiaj podzielimy się z Tobą przykładowym jadłospisem o kaloryczności 1800 kcal. Jest to jadłospis, który idealnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni 🍂🍁 . Składa się z czterech posiłków 👉 pożywnego śniadania, pysznego obiadu, szybkiej lecz sycącej przekąski i rozgrzewającej kolacji.

czytaj dalej

22 grudnia 2019

INSULINOOPORNOŚĆ – ZALECENIA ŻYWIENIOWE

Jeśli wiesz już 1️⃣ czym jest insulinooporność, 2️⃣ kto jest szczególnie na nią narażony i 3️⃣ jakie są pierwsze symptomy problemów z gospodarką węglowodanową – koniecznie przeczytaj dzisiejszy artykuł! Dzisiaj dowiesz się jakie są najważniejsze zalecenia żywieniowe nie tylko w leczeniu, ale także w zapobieganiu insulinooporności. Jeśli chcesz zadbać, aby to schorzenie nigdy Cię nie dotknęło koniecznie przeczytaj ten post do końca i już od dzisiaj włącz poniższe zalecenia do swojego życia 🤗

czytaj dalej

22 grudnia 2019

INSULINOOPORNOŚĆ – OBJAWY

Dzisiaj drugi post z serii o insulinooporności 🤓 Mamy nadzieję, że poprzedni wpis rozjaśnił Ci, co to za choroba oraz że zdajesz sobie sprawę jak poważne konsekwencje niesie ze sobą brak dbania o odpowiednią dietę – szczególnie jeśli wiesz już, że insulinooporność dotyczy także Ciebie 👉 Dzisiaj dowiesz się jakie są pierwsze oznaki, które powinny skłonić Cię do zrobienia badań w kierunku zaburzeń gospodarki węglowodanowej oraz jakie zachowania szczególnie Cię na nie narażają 🧐

czytaj dalej

22 grudnia 2019

CZYM JEST INSULINOOPORNOŚĆ?

Coraz częściej w gabinetach JUSTFIT🌿 gościmy pacjentów z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Osoby te - najczęściej niezwracające wcześniej istotnej uwagi na to, co jedzą, uskarżają się na bardzo szybki wzrost masy ciała w niedługim okresie czasu. Niemal zawsze towarzyszy im ciągła senność 😴 apetyt na słodycze 🍭wahania nastrojów 🌩 i zaburzenia koncentracji 🤯 . Powyższe sygnały zgłaszane przez pacjenta bardzo często są oznaką rozwijającej się w organizmie pacjenta INSULINOOPORNOŚCI.

czytaj dalej

22 grudnia 2019

JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO PIERWSZEJ WIZYTY U DIETETYKA?

Do każdej osoby podchodzimy indywidualnie. Nie ma u nas miejsca na odchudzające obowiązkowe suplementy, dla wszystkich taką samą listę rzeczy dozwolonych i niedozwolonych, ogólny schemat posiłków. Każdy z nas jest inny, ma inny styl życia, tryb pracy, inne obowiązki. Jest bardziej lub mniej aktywny fizycznie. Jest zdrowy, albo wręcz odwrotnie, posiada różne dolegliwości zdrowotne, które mogą mieć wpływ na sposób odżywiania się. Każdy z nas potrzebuje czegoś innego, a dietetycy w JustFit | Centrum Odchudzania i Kształcenia Żywieniowego wychodzą naprzeciw Waszym oczekiwaniom 🙂

czytaj dalej

22 grudnia 2019

ZAPOZNAJ SIĘ Z NASZĄ OFERTĄ

JUSTFIT | Centrum Odchudzania i Kształcenia Żywieniowego to indywidualne konsultacje dietetyczne, badanie analizy składu ciała, układanie jednostkowych programów żywieniowych dla osób dorosłych oraz dzieci.

czytaj dalej