6 czerwca 2020

CUKRZYCA | WSZYSTKO, CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ

Na naszym blogu znajdziecie już serię wpisów na temat insulinooporności. Dowiedzieliście, się co to tak naprawdę jest, kto jest najbardziej narażony, jakie są objawy i najważniejsze zalecenia w insulinooporności. W jednym z wpisów możecie przeczytać, że insulinooporność jest jedną z bezpośrednich przyczyn powstawania cukrzycy. Zatem, jak to jest z tą cukrzycą? W tym artykule znajdziecie wszystkie najważniejsze wiadomości odnośnie cukrzycy, abyście mogli uświadomić sobie, jak ważne jest niedopuszczenie do rozwoju cukrzycy typu 2. Mamy nadzieję, że ten wpis rozwieje wszelkie Wasze wątpliwości.

Na naszym blogu znajdziecie już serię wpisów na temat insulinooporności. TUTAJ dowiedzieliście się, czym jest insulinooporności, TUTAJ pisaliśmy o tym, jakie są objawy insulinooporności, a TUTAJ przedstawiliśmy najważniejsze zalecenia w insulinooporności. Zatem,  jak to jest z są cukrzycą? W tym artykule znajdziecie wszystkie najważniejsze wiadomości odnośnie cukrzycy, abyście mogli uświadomić sobie, jak ważne jest niedopuszczenie do rozwoju cukrzycy typu 2. Mamy nadzieję, że ten wpis rozwieje wszelkie Wasze wątpliwości.

Cukrzyca należy do grupy chorób metabolicznych charakteryzujących się hiperglikemią wynikającą z defektu wydzielania i (lub) działania insuliny. Co to oznacza? Poziom glukozy u zdrowego człowieka utrzymywany jest dzięki wydzielaniu insuliny przez komórki β oraz wrażliwość tkanek obwodowych (mięsnie szkieletowe, wątroba, serce, tkanka tłuszczowa i inne) na jej działanie. U osób z insulinoopornością ten mechanizm nie działa prawidłowo.

Insulinooporność występuje na około 10 lat przed pojawieniem się jawnej hiperglikemii. Najpierw komórki β równoważą spadek wrażliwości tkanek na insulinę zwiększonym wydzielaniem tego hormonu. Powoduje to wzrost insulinemii na czczo oraz po doustnym obciążeniu glukozą. Dopóki ten mechanizm działa, poziom glikemii jest utrzymywany w granicach normy. Narastające uszkodzenie komórek β powoduje, że z biegiem czasu pojawia się hiperglikemia czyli wysoki poziom cukru we krwi, który jest niebezpieczny dla zdrowia i życia.

Niestety, wiele osób bagatelizuje objawy choroby i reaguje o wiele lat za późno – gdy insulinooporność przerodziła się w cukrzycę. Rozpoznanie cukrzycy stawiamy po zbadaniu stężenia glukozy we krwi żylnej.

→ Prawidłowy poziom glukozy we krwi na czczo według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD), to się glikemia znajdująca się w zakresie 70-99 mg/dl, zaś „nieprawidłową glikemią na czczo” (stan przedcukrzycowy) określamy glikemię na czczo, mieszcząca się w przedziale 100-125 mg/dl. Cukrzycę oznacza poziom glikemii na czczo wynoszący  ≥  126 mg/dl), przy czym należy pamiętać, że badanie należy przeprowadzić dwukrotnie, a każde oznaczenie musi być wykonane innego dnia.

Jakie są objawy cukrzycy, które możemy zauważyć sami?

  • wzmożone pragnienie,
  • zwiększone oddawanie moczu,
  • zwiększone łaknienie,
  • ubytek masy ciała,
  • osłabienie, zmęczenie,
  • zaburzenia widzenia,
  • świąd skóry, zmiany skórne,
  • utrudnione gojenie się ran.

Cukrzyca typu 2 jest przyczyną przedwczesnej umieralności oraz powikłań ostrych i przewlekłych. Do ostrych powikłań tej choroby można zaliczyć hiperglikemię oraz hipoglikemię. Pierwsze z nich to kwasica ketonowa, występuje gdy stężenie glukozy we krwi przekracza 250 mg/dl.

→ Hipoglikemię zaś rozpoznaje, się przy obniżeniu stężenia glukozy we krwi poniżej 70 md/dl. Objawami niedocukrzenia są między innymi drżenie rąk, wzmożone pocenie się, uczucie wilczego głodu, kołatanie serca, nudności, wymioty i ogólne osłabienie.

No i to co najważniejsze! Do przewlekłych powikłań cukrzycy należą: uszkodzenia wzroku i nerek, miażdżyca tętnic, zaburzenia w czynności układu nerwowego i sercowo – naczyniowego. Ten ogromny problem diabetologiczny niesie za sobą poważne konsekwencje psychologiczne i ekonomiczne, które dotykają nie tylko pacjentów, ale ich rodziny. Proszę nie dopuść do rozwoju cukrzycy! Raz do roku rób podstawowe badania krwi i moczu. Pamiętaj o badaniu nie tylko poziomu glukozy na czczo, ale także INSULINY, bo jak już wiesz to właśnie poziom tego hormonu jako pierwszy może zaalarmować nas o problemach z gospodarką węglowodanową w organizmie.

Drogi czytelniku, jeśli jednak rozpoznajesz u siebie objawy choroby lub zdiagnozowano u Ciebie te schorzenia to w kolejnych artykułach opowiem o leczeniu insulinooporności i cukrzycy. Czy dieta faktycznie ma znaczenie oraz jak „zaprzyjaźnić” się z indeksem glikemicznym?!

Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś, koniecznie odwiedź nasz profil na Facebooku oraz Instargramie, aby być na bieżąco ze wszystkimi wiadomościami i żebyś miał dostęp do rzetelnej wiedzy dietetycznej oraz artykułów pisanych przez dyplomowanych dietetyków JustFit | Centrum Odchudzania i Kształcenia Żywieniowego.

DIETETYK JustFit | Sonia Staszek