19 stycznia 2020

DIETA DLA CHORYCH JELIT – 1800 KCAL

Dzisiaj na przykładzie jadłospisu chcemy pokazać Ci, że dieta dla chorych jelit może być nie tylko lecznicza, ale również różnorodna, kolorowa i przede wszystkim – bardzo smaczna. Jest to jadłospis dla osoby o zapotrzebowaniu kalorycznym 1800 kcal. Dieta składa się z czterech posiłków – śniadania, obiadu, przekąski i kolacji. Mam nadzieję, że poniższy jadłospis pomoże Ci w lepszym komponowaniu swoich posiłków i nauczy tego, co jeść, aby cieszyły się nie tylko Twoje kubki smakowe, ale również Twoje jelita!

ŚNIADANIE 4️⃣5️⃣0️⃣ kcal
OMLET Z POMIDOREM CUKINIĄ I SZPINAKIEM

• Cukinia 1 sztuka
• Pomidor 1 sztuka
• Jaja 2 sztuki
• Szpinak 2 garści
• Mąka kukurydziana 1 łyżka
• Olej rzepakowy 1 łyżka
• Olej lniany tłoczony na zimno 1 łyżka
• Pieprz czarny mielony 1 szczypta


👨‍🍳 Przygotowanie:


Jajka wbić do miseczki. Roztrzepać z mąką i pieprzem. Na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym przesmażyć pokrojoną drobno cukinię. Wlać masę jajeczną na rozgrzaną patelnię. Nie mieszać, tylko poczekać aż z jednej strony się upiecze i przerzucić na drugą stronę, smażyć aż się zarumieni. Gotowy omlet przełożyć na talerz. Na połowie rozłożyć pokrojonego w kostkę pomidora, szpinak. Skropić olejem lnianym i złożyć omlet na pół.


OBIAD 5️⃣8️⃣0️⃣ kcal
DORSZ PIECZONY Z  MARCHEWKĄ I RYŻEM

• Filet z dorsza 200g
• Marchew 2 sztuki
• Ryż brązowy 50g
• Sok z cytryny 2 łyżki
• Olej lniany tłoczony na zimno 2 łyżki
• Pietruszka, liście 2 łyżeczki
• Pestki dyni 1 łyżka


👨‍🍳 Przygotowanie:


Rybę w ziołach upiec w foli z marchewką w 180 st przez 25 min. Ryż ugotować. Podawać rybę z ryżem i i marchewką skropioną olejem i sokiem z cytryny. Posypać danie pestkami dyni.


PODWIECZOREK 4️⃣2️⃣0️⃣ kcal
MIGDAŁOWY KOKTAJL MALINOWY I MIGDAŁY


• Mleko migdałowe 1 szklanka
• Maliny 250g
• Kakao ciemne 1 łyżka
• Otręby owsiane 1 łyżka


👨‍🍳 Przygotowanie:


Wszystko razem zblendować. W razie potrzeby dodać więcej wody, aby otrzymać bardziej płynną konsystencję.

• Migdały 30g

Zjeść jako przekąskę

KOLACJA 3️⃣5️⃣0️⃣ kcal
MIGDAŁOWA JAGLANKA Z  KIWI

 

• Mleko migdałowe 1 szklanka
• Kiwi 1 sztuka
• Kasza jaglana 50g
• Siemię lniane ziarno
• Cynamon do smaku


👨‍🍳 Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować na mleku. Doprawić cynamonem. Przełożyć do miseczki i udekorować pokrojonym w plasterki kiwi.

 

/ Marta Kłos