
19 stycznia 2020
DLACZEGO WARTO JEŚĆ JAJKA?
Dzisiaj o tym, jakie wartości zdrowotne niesie ze sobą jedzenie jajek 🍳 Nie od dzisiaj krążą plotki o tym, jakie niebezpieczeństwo niesie ze sobą ich regularne spożycie - czy rzeczywiście tak jest? Czy jajka podnoszą nam cholesterol i zwiększają ryzyko chorób krążenia? Czy poza wysoką smakowitością nie wnoszą do naszej diety innych korzyści?
Zacznijmy od kaloryczności – jedno średniej wielkości jajko dostarcza organizmowi około 80kcal – sami przyznacie – bardzo niewiele!
Świetnym pomysłem wydają się więc omlety lub jajecznica na śniadanie, zwłaszcza kiedy jesteśmy na diecie.
Jakie inne zalety wnosi ze sobą spożywanie jajek?
• Cenne źródło białka
Jajko, jako jedyny produkt zawiera tak zwane białko wzorcowe – Co to znaczy? Posiada taką pulę aminokwasów, której organizm nie potrafi zsyntetyzować sam i musi dostarczyć je z pożywieniem. Idąc tą myślą 👉 nie musisz komponować swojej diety ze skomplikowanych składników, aby dostarczyć organizmowi tego, co potrzebuje. Wystarczy, że na śniadanie zjesz omleta lub tosty z jajkiem. Jakie to proste (i smaczne)!
W 100g, co daje nam niecałe dwa jajka znajdziesz 13g białka!
• Kopalnia składników mineralnych
Jajka zawierają całą gamę składników mineralnych – fosfor, wapń, potas, żelazo, magnez a także cynk i selen. Jeśli cierpisz na jakiekolwiek niedobory składników mineralnych, a Twoja dieta dotychczas nie uwzględniała jajek – już wiesz w czym może tkwić problem!
• Zapewniają sytość na dłuuugo
Szczególnie ze względu na zawartość w nich dobrych kwasów tłuszczowych. Tak – jajka są bogatym źródłem tłuszczu, jednak jest to tłuszcz, który działa prozdrowotnie i przeciwzapalnie na organizm. Jedno jajko zawiera zaledwie 5g tłuszczu – w tym zaledwie 0,1g to tłuszcz nasycony! Reszta to nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, które organizm musi dostarczyć z pożywieniem. Jajecznica z rana dzięki temu, że bogata w dobre kwasy tłuszczowe i pełnowartościowe białko nasyci Cię na wiele godzin, dzięki czemu ochota na podjadanie nagle przestanie dawać we znaki !
• Skarbnica witamin
Nie tylko tych z grupy B, ale także niezwykle ważnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K.
Witamina A i E są niezbędne do tego, aby organizm mógł radzić sobie ze stresem oksydacyjnym i zwalczać wolne rodniki – są antyoksydantami, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Witamina D odpowiada za mocne kości, kreowanie naturalnej odporności organizmu, natomiast witamina K dba między innymi o prawidłową krzepliwość krwi.
Dzięki temu, że jajka są zasobne w dobrej jakości tłuszcz sprawiają, że powyższe witaminy dobrze wchłaniają się do organizmu.
• Dbają o dobry wzrok
Jajka, a w szczególności żółtko zawiera znaczne ilości beta-karotenu i luteiny, które chronią nasze tkanki przed promieniowaniem UV, ale także zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. Badania wykazały, że prawidłowe wartości beta-karotenu dbają o nasz wzrok i poprawiają widzenie. Dobrze widzisz – jedz jajka!
• Co z tym cholesterolem?
Od dawien dawna mówi się o tym, jak to źle jajka wpływają na poziom cholesterolu i zwiększają ryzyko miażdżycy. Czy rzeczywiście tak jest?
Otóż, okazuje się, że jajka rzeczywiście są zasobne w cholesterol – jedno jajko dostarcza ok 180mg cholesterolu. Jednak wśród wielu wyników badań nie zauważono zwiększonej zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe u osób spożywających jaja przynajmniej raz dziennie w porównaniu z osobami jedzącymi jaja mniej niż raz na tydzień. Badania te były jednak przeprowadzone na osobach prowadzących zdrowy i higieniczny styl życia – bez uzależnień, niepalących tytoniu, wykazujących średnią aktywność fizyczną.
Ponadto niektóre badania udowodniły, że lecytyna zawarta w jajku działa jako swoisty ochroniarz, który zapobiega odkładaniu cholesterolu w komórkach naczyń krwionośnych.
Mamy nadzieję, że od dzisiaj włączysz jajka do swojego codziennego jadłospisu i że odczarowałyśmy w Twojej głowie złą klątwę rzuconą na ten nieoceniony składnik diety. Po przeczytaniu tego posta wiesz już, że jajka są niezwykłą mieszanką wszelkich substancji potrzebnych ludzkiemu organizmowi i do prawidłowego funkcjonowania, a ich działanie jest prozdrowotne!
/ Marta Kłos