19 stycznia 2020

JAK PRODUKOWAĆ MNIEJ ŚMIECI?

Zmiany klimatyczne są dzisiaj faktem. Coraz częściej obserwujemy to, ile złego dla naszej planety przynosi czasami lekkomyślna i nieprzemyślana działalność człowieka – coroczna fala upałów, katastrofy klimatyczne, zaśmiecanie lasów i innych terenów naturalnych, niszczenie naturalnego środowiska pod hodowle zwierząt przeznaczonych do produkcji mięsa… Można tak wymieniać bez końca! Naszym dzisiejszym celem jest udowodnienie Ci, że i Ty - dokonując codziennych wyborów żywieniowych - możesz przyczynić się do tego, aby pomóc naszej planecie w zachowaniu swojego naturalnego piękna i zadbać o to, abyśmy mogli żyć z nią w zgodzie.

Codzienne wybory, których dokonujesz chociażby robiąc zakupy w supermarkecie mogą mieć olbrzymi wpływ na nasze środowisko. Oto kilka przydatnych wskazówek, które idealnie wpasowują się w ruch less waste – czyli po prostu mniej niepotrzebnych dla nas wszystkich śmieci, plastiku i innych odpadów, które zaśmiecają nie tylko ziemię i oceany, ale także mają wpływ na życie wielu gatunków zwierząt.

Woda
Pijąc wodę butelkowaną, zużywasz codziennie od jednej do dwóch butelek plastikowych, co w miesięcznym rozrachunku daje nam 60 wyrzuconych do kosza sztuk plastiku!
Coraz większą sławą cieszą się butelki filtrujące wodę, które możesz zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na zajęcia – po prostu wszędzie! W sklepach zaczynają się także pojawiać wody w szklanych butelkach, co też jest rozwiązaniem bardziej ekologicznym i przyjaznym naszej planecie.
Trzeba także zaznaczyć, że w wielu miastach Polski woda kranowa jest oznaczona jako zdatna do picia – to oznacza, że bez kupowania zgrzewek plastiku każdego tygodnia, możesz zadbać o dobre nawodnienie i pić wodę z kranu.

Foliówki na warzywa i owoce
Chodzi tu o małe plastikowe torebki, w które pakujesz np. jabłka, banany czy pomidory, które po powrocie ze sklepu do domu najczęściej rozrywasz i wyrzucasz. Na szczęście, co raz częściej obserwujemy osoby niepakujące warzyw i owoców w tak zwane „zrywki” – i dobrze, bo jest to zupełnie niepotrzebne!
Nieco bardziej problematyczne wydaje się pakowanie małych owoców i warzyw, jak na przykład pomidorków koktajlowych – ale i tu mamy dla Ciebie rozwiązanie – na wielu stronach internetowych możesz kupić lniane małe torebki, w które możesz zapakować nie tylko warzywa bardzo małych rozmiarów, ale także bułki czy chleb.
Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy, możesz uszyć je własnoręcznie z nienoszonych ubrań czy firanek, które i tak wyrzuciłbyś do kosza – w ten sposób możesz dać im drugie życie 💛

Eko torby
Jest to super rozwiązanie, aby zaoszczędzić nie tylko nasze pieniądze (jedna torebka na zakupy to 60 groszy, co w przeliczeniu na miesiąc może kosztować Cię nawet kilkanaście złotych!), ale także staje się to super moda – i dobrze! Torby takie kupisz już niemal w każdym supermarkecie i posłużą Ci na lata, a nie, tak jak plastikowa torba – na jednorazowe przewiezienie zakupów ze sklepu do domu.

Kupowanie suchych roślin strączkowych na wagę zamiast tych w puszkach
To prawda – puszki są szybszym i mniej skomplikowanym rozwiązaniem w przygotowaniu posiłków, jednak kupując suchą ciecierzycę czy fasolę nie tylko zrobisz dobry uczynek dla naszej planety, ale także w przeliczeniu na kilogram zapłacisz mniej! Możesz ugotować większą ilość strączków na raz i bez problemu ją zamrozić – w razie potrzeby po prostu wyjmij swoją porcję wcześniej z zamrażarki – jest gotowa do spożycia.

Słoiki zamiast plastikowych opakowań
Chodzi tu na przykład o masła orzechowe czy oleje (szczególnie nierafinowane, które w plastikowych butelkach tracą swoje drogocenne właściwości i ich spożywanie zwyczajnie mija się z celem!).
Zwróć uwagę, aby takie produkty były zapakowane zawsze w szklane, najlepiej ciemne opakowania – możesz je później wykorzystać na przechowywanie domowych przetworów lub naturalnych owocowych syropów idealnych do zimowej herbaty.

Mam nadzieję, że tym postem zachęciłam Cię do wprowadzenia kilku drobnych zmian podczas robienia zakupów spożywczych.

 

/ Marta Kłos