22 grudnia 2019

ZDROWA TARCZYCA – ZALECENIA ŻYWIENIOWE

Jeśli poprzedni post dał Ci wiele do myślenia na temat stanu zdrowia Twojej tarczycy, masz stwierdzoną chorobę tego narządu lub chcesz zrobić wszystko co w Twojej mocy, aby zminimalizować ryzyko zachorowania – ten post jest dla Ciebie 🤗 Dzisiaj powiemy sobie, jakie założenia żywieniowe powinna wdrożyć w życie każda osoba chcąca zadbać o swoją tarczycę.

1️⃣ Unikanie restrykcji kalorycznych.

Jest to pierwsza i najważniejsza zasada, nie tylko dla osób chorujących na choroby tarczycy, ale dla wszystkich, którym chociaż trochę zależy na swoim zdrowiu. Mamy nadzieję, że dawno przestałeś wierzyć w magiczne efekty diet „1000 kalorii” – stosowanie ich jest niebezpieczne nie tylko ze względu na pewny efekt jo-jo, ale także ze względu na zaburzenia w pracy całego organizmu, w tym pracy tarczycy. Obcinanie spożywanych kalorii dużo poniżej naszego zapotrzebowania może powodować wzrost stężenia TSH oraz obniżyć stężenie trójjodotyroniny w surowicy krwi. Restrykcje kaloryczne mają także istotny wpływ na poziom kortyzolu w organizmie, co również nie pozostaje bez znaczenia dla pracy tarczycy.
Pamiętaj ☝️ Twoje zapotrzebowanie kaloryczne powinno być dobrane indywidualnie do Twoich potrzeb – aktywności fizycznej, rodzaju wykonywanej pracy, wieku, płci, trybu życia. Nie sugeruj się tym, ile kalorii jedzą Twoje koleżanki, partner czy znane celebrytki – ich zapotrzebowanie energetyczne może znacząco różnić się od Twojego.

2️⃣ Odpowiednia podaż białka w diecie.

Białko jest znaczącym składnikiem dla produkcji hormonów tarczycy, ale również produkty bogate w ten makroskładnik charakteryzują się wysokim progiem sytości – przy chorobach tarczycy skazujących nas na wahania apetytu jest ona szczególnie ważna.
W chorobach tarczycy nieocenionym źródłem białka są ryby 🐟 które dodatkowo dostarczą Ci dobrych kwasów tłuszczowych i jodu, którego odpowiedni poziom w tym przypadku jest bardzo ważny.
Pamiętaj też o odpowiednim spożyciu roślinnych produktów białkowych 🌰 o fasoli, cieciorce, soczewicy, a jeśli jesz mięso 🥩 wybieraj to dobrej jakości i chude. Mięso dostarczy Ci żelaza i witamin z grupy B – niezwykle ważnych przy chorobach tarczycy.

3️⃣ Ograniczenie żywności przetworzonej.

Po pierwsze – pamiętaj o pełnoziarnistych produktach zbożowych, które dostarczają więcej składników mineralnych, witamin i błonnika niż ich oczyszczone odpowiedniki. U osób cierpiących na choroby tarczycy bardzo ważne jest utrzymywanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi, gdyż bardzo często wykazują one skłonność do problemów z gospodarką węglowodanową.
Hormon tarczycy – trójjodotyronina – jest odpowiedzialna za wychwyt glukozy przez komórki obwodowe organizmu, dlatego w chorobach tarczycy, gdy jej stężenie jest zaburzone mogą pojawić się problemy z metabolizmem węglowodanów. Z tego względu szczególnie zaleca się ograniczenie spożycia produktów powodujących gwałtowny wyrzut insuliny – słodyczy 🍭 słodkich napojów gazowanych 🍹 i fast foodów 🍔

4️⃣ Jedz dobry tłuszcz 🥑

…i nie obcinaj restrykcyjnie jego spożycia. Unikaj diet niskotłuszczowych jego spożycie powinno wynosić około 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Z poprzednich postów pamiętasz na pewno, że to tłuszcz roślinny powinien królować w Twojej diecie i że śmiało powinieneś zastępować nim źródła tłuszczy zwierzęcych. Tłuszcze roślinne to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają antyzapalnie, co jest szczególnie ważne w chorobach tarczycy takich jak Hashimoto czy choroba Graves-Basedow.
Wzbogać swoją dietę w siemię lniane, dobrej jakości oliwę, awokado i ryby – Twoja tarczyca będzie Ci za to wdzięczna 💛

5️⃣ Zadbaj o odpowiednią podaż witaminy D.

Jej znaczenie w prewencji, a także w leczeniu chorób tarczycy jest coraz częściej podkreślane. Witamina D zmniejsza produkcję cytokin prozapalnych – komórek szczególnie aktywnych w chorobach autoimmunologicznych, w tym chorobach tarczycy.
🤓 Badania wykazały, że osoby cierpiące na choroby tarczycy wykazują niższe stężenie witaminy D we krwi niż osoby zdrowe.
Zadbaj o odpowiedni poziom witaminy D – produkty będące jej dobrym źródłem to jaja 🥚tłuste ryby 🐟 tran.
Pamiętaj ☝️ szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym zalecana jest suplementacja witaminą D w dawce 2000 j.m.

6️⃣ Selen i jod

Selen jest pierwiastkiem bardzo ważnym dla prawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczowego – wchodzi w skład enzymów związanych z gospodarką hormonalną tarczycy. Odpowiada on także za ochronę tkanki tarczycowej przed stresem oksydacyjnym, na który każdy z nas bez wyjątku naraża się każdego dnia.
🤓 Badania wykazały, że suplementacja selenu u osób chorych na choroby związane z niedoczynnością tarczycy może znacząco obniżać stężenie przeciwciał produkowanych przeciwko peroksydazie tarczycowej.
➡️ Aby selen spełniał dobrze swoją funkcję ważna jest odpowiednia podaż jodu. Zarówno niedobór jodu, jak i jego nadmiar może być przyczyną upośledzenia funkcji tarczycy – niewystarczająca ilość może powodować powstawanie wola tarczycowego, a zbyt duża podaż prowadzi do efektu Wolffa-Chainkoffa.
Ponadto zauważono, że to właśnie my Drogie Panie 🚺 jesteśmy bardziej wrażliwe na działanie tego pierwiastka. Dlatego właśnie ewentualna suplementacja zawsze powinna być dobrana indywidualnie do potrzeb danego organizmu.

7️⃣ Uważaj na brukselkę

Tak, dobrze widzisz 😅 Brukselka, ale także warzywa takie jak kapusta, brokuł, kalafior czy rzepa mogą upośledzać wiązanie jodu z hormonami tarczycy poprzez zawarte w nich substancje goitrogenne. Podobne działanie wykazuje również proso, truskawki, orzeszki ziemne i soja ➡️ unikaj szczególnie spożywania tych produktów w porach zażywania leków na niedoczynność lub nadczynność tarczycy ⬅️
Oczywiście powyższe produkty nie są zakazane w diecie – są przecież źródłem witamin i składników mineralnych – wykluczenie ich z diety zubożałoby jadłospis każdej osoby cierpiącej na choroby tarczycy. Należy spożywać je z umiarem oraz odczekać z ich spożyciem około 2 godziny po zażyciu leków, aby mogły one prawidłowo wchłonąć się do organizmu. Inne substancje hamujące wchłanianie leków to kawa i sok grejpfrutowy – unikaj spożywania ich do śniadania, a już na pewno nie popijaj nimi leków ❗️

8️⃣ Co z nabiałem? 🤔

Nietolerancja laktozy dotyczy 30% dorosłej populacji i jest spowodowana brakiem aktywności laktazy, enzymu odpowiedzialnego za rozkładanie laktozy do cukrów prostych. Może to wpływać na wchłanianie niektórych leków, w tym również lewotyroksyny.
Nietolerancja laktozy może powodować przyspieszenie perystaltyki jelitowej , co w konsekwencji prowadzi do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych a także leków – w tym przypadku tyroksyny.
🤓 Ponadto badania przeprowadzone na osobach chorujących na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy Hashimoto wykazały, że eliminacja laktozy z diety doprowadziła do zmniejszenia stężenia TSH bez konieczności modyfikacji dawki lewoskrętnej tyroksyny. Biorąc pod uwagę wyniki powyższego badania sugeruje się wykonanie testu w kierunku nietolerancji laktozy u pacjentów, którzy wykazują duże wahania w stężeniu hormonu tyreotropowego i jednocześnie przyjmują wysokie dawki tyroksyny.
Wykluczenie produktów nabiałowych z diety pacjenta powinno być rozważone indywidualnie, biorąc pod uwagę stan zdrowia pacjenta, ostatnie wyniki badań i korzyści, które pociąga za sobą ten krok.

 

/ Marta Kłos