
21 lutego 2020
ZESPÓŁ METABOLICZNY – PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS 2000 KCAL
Nadszedł czas na ostatni post o Zespole Metabolicznym, a w nim... przykładowy gotowy jadłospis 2000kcal! Z poprzednich artykułów wiesz już czym jest Zespół Metaboliczny, jakie kryteria klasyfikują chorych do jego stwierdzenia oraz, że dieta i styl życia mają bardzo duże znaczenie w jego prewencji i leczeniu! Wiesz już też jakie kroki powinieneś podjąć chcąc uchronić się przed zachorowaniem na któreś z zaburzeń klasyfikowanych do Zespołu Metabolicznego. Dzisiaj, na przykładzie gotowego jadłospisu pokażę Ci, jak w prosty sposób wprowadzić zalecenia dietetyczne w życie.
Dieta, którą dla Ciebie przygotowałam składa się z 4 posiłków, a jej kaloryka to 2000 kcal – tyle, ile wynosi przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne zdrowej osoby, będącej na utrzymaniu dotychczasowej masy ciała.
W diecie znajduje się dużo antyoksydantów – kakao, maliny, granat, cynamon, szpinak, których zadaniem jest walka ze stresem oksydacyjnym wytwarzającym się codziennie w Twoim organizmie.
Węglowodany pochodzą z produktów pełnoziarnistych, bogatych w witaminy z grupy B i magnez (które mają nieoceniony wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego) oraz błonnik, o którego działaniu pisałam w poprzednim poscie.
Dieta obfituje w zdrowe tłuszcze – szczególnie te z rodziny omega-3. Znajdziesz w niej siemię lniane, orzechy włoskie, olej lniany i nasiona chia. Oprócz tego nie zabrakło pysznego łososia i awokado.
DIETA 2000 KCAL
ŚNIADANIE
KAKAOWA OWSIANKA Z MALINAMI I ORZECHAMI
565 KCAL | 33 B | 18 T | 50 W
SKŁADNIKI:
- Płatki owsiane – 50g
- Kakao – 10g
- Maliny – 200g
- Orzechy włoskie – 15g
- Siemię lniane – 10g
- Cynamon – 2g
- Jogurt typu islandzkiego – 150g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ugotować płatki na wodzie. Ugotowane płatki wymieszać z kakao i cynamonem. Wyłożyć do miseczki, dołożyć jogurt, owoce i orzechy.
OBIAD
MAKARON Z ŁOSOSIEM, POREM I SUSZONYMI POMIDORAMI
745 KCAL | 35 B | 40 T | 52 W
SKŁADNIKI:
- Makaron pełnoziarnisty – 70g
- Łosoś, świeży – 100g
- Por – 70g
- Suszone pomidory – 30g
- Olej rzepakowy – 10g
- Olej lniany tłoczony na zimno – 10g
- Szpinak świeży – 100g
- Tymianek – 5g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ugotować makaron. Na patelni rozgrzać olej (0,5 łyżki) i poddusić pokrojonego w cienkie plasterki pora. Następnie dodać szpinak i doprawić solą oraz pieprzem. Gdy por i szpinak będą gotowe dodać pomidory i makaron. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Łososia natrzeć świeżym tymiankiem i olejem rzepakowym. Przygotować rybę na parze lub usmażyć na patelni. Przełożyć makaron na talerz i ułożyć na nim łososia.
PRZEKĄSKA
MIGDAŁOWY DESER CHIA Z GRANATEM
230 KCAL | 5 B | 8 T | 26 W
SKŁADNIKI:
- Nasiona chia – 30g
- Granat – 1 sztuka
- Mleko migdałowe – 120 ml
- Miód pszczeli – 15g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wymieszać mleko z miodem i nasionami chia. Odstawić deser na noc w lodówce. Posypać przed podaniem owocami.
KOLACJA
GRZANKI Z AWOKADO I JAJKIEM
461 KCAL | 23 B | 23 T | 35 W
SKŁADNIKI:
- Chleb żytni, razowy – 2 kromki
- Jaja kurze – 2 sztuki
- Awokado – 70g
- Szpinak – 50g
- Pomidory koktajlowe – 200g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka ugotować. Pieczywo opiec w tosterze lub na suchej patelni teflonowej. Ugnieść awokado z ulubionymi przyprawami. Posmarować chleb awokado, nałożyć plastry jajka i szpinak. Spożywać z pomidorkami.
SMACZNEGO! 🙂